Programme Published

UKCGE Annual Conference 2024

Developing the Impact of Postgraduate Education and Research
Date(s)
04 — 05 Jul 2024 
Location
UCL East, Stratford, London
Price
£395
A conference room filled with a large audience attentively seated, ready for a presentation.

Postgraduate education has impact: it transforms lives, creates economic advantages for individuals and it’s a core part of what makes universities thrive. This conference is a chance to explore the impacts of postgraduate education and to learn how to maximise their benefits.

We will look at how to measure postgraduate impact and how to design postgraduate programmes and training to deliver impact, including using them as a vehicle for collaborations with industry. You will come away with an overview of the impact of postgraduate education on institutional finances, cultures and strategies, and with the tools to implement new ideas.

The UKCGE Annual Conference is our opportunity to come together as a sector, to learn from one another and to reflect on our current challenges and priorities. There are a variety of session types including oral presentations, interactive workshops, thematic symposia and small group discussions. Contributions vary from discussions of practice and processes to evaluations of the latest thinking in learning and teaching. There will also be plenty of networking opportunities. We welcome all contributions, and we prize the reputation of our annual conference as a warm, friendly forum to celebrate all things postgraduate.

Conference Themes

  1. Postgraduate employability
  2. Fostering collaborations
  3. Measuring impact
  4. Institutional strategy
  5. Public engagement

Conference Programme

Download as PDF
09:00

Registration—with refreshments

Duration
30 mins 
09:30

Welcome & Introduction

Professor David Bogle | Pro-Vice-Provost (Doctoral School & ECR Staff), University College London

Duration
15 mins 
09:45

Is it worthwhile embedding impact into doctoral training?

Keynote Presentation

Elizabeth Halton | Director, Doctoral School, University College London 

Duration
40 mins 
10:25

Changeover

Duration
10 mins 
10:35

Option 1 — Fostering conversation, nurturing collaboration: Reflections on scholarly publishing for GTAs

Oral Presentation

Alex Standen | London School of Economincs & Political Science
Kristy Campbell, Jesper Hansen & Lauren Clark | University College London
Tom Lowe | University of Groningen
Sarah Kunz | University of Essex
Nicole Anderson | University of Edinburgh

Primary theme: Fostering Collaborations

Duration
30 mins 
10:35

Option 2 — PGR Employability: making group career coaching work in smaller institutions

Oral Presentation

Vani Naik & Klaudia Jasionowska | Edinburgh Napier University

Primary theme: PG Employability
Secondary theme: Fostering 
Collaborations 

Duration
30 mins 
10:35

Option 3 — 20:20 Presentations

Featuring the following presentations:

Duration
30 mins 
  1. A

    Exploring the experiences of neurodivergent students

    20:20 Presentation

    Florence Pearce & Anna-Karin Graham | Birmingham Newman University

    Primary theme: Institutional Strategy
    Secondary theme: Public Engagement 

  2. B

    Research Roadshow: Supporting student development at the Bath Medical Museum

    20:20 Presentation

    Oli Schofield & Emily Richards | University of Bath

    Primary theme: Public Engagement
    Secondary theme: Fostering Collaborations 

11:05

Refreshments

Duration
20 mins 
11:25

Option 1 — Doctoral Deans & Directors

Network Meeting

Dr Nigel Eady | Kings College London
Prof Bonnie Steves | Glasgow Caledonian University

Duration
65 mins 
11:25

Option 2 — Postgraduate Education Practitioners

Network Meeting

Susanna Broom | University of Sussex
Kerri Gardiner | University of Cambridge

Duration
65 mins 
11:25

Option 3 — Research Supervisors

Network Meeting

co-Chairs TBC

Duration
65 mins 
12:30

Lunch

Duration
60 mins 
13:30

The Experiences of Doctoral Candidates

Keynote Panel Discussion

Panellists TBC

Duration
40 mins 
14:10

Changeover

Duration
10 mins 
14:20

Option 1 — Design and delivery of a Professional Diploma in Researcher Development for Postdoctoral Fellows

Oral Presentation

Julie Dowsett & Eileen Gibney | University College, Dublin

Primary theme: PG Employability
Secondary theme: Measuring Impact 

Duration
30 mins 
14:20

Option 2 — Disclosure dances in doctoral education

Oral Presentation

Nicole Brown | University College London and London South Bank University

Primary theme: Institutional Strategy
Secondary theme: PG Employability 

Duration
30 mins 
14:20

Option 3 — Co-creating an institutional strategy to enhance PGR provision and support

Oral Presentation

Susanna Broom | University of Sussex

Primary theme: Institutional Strategy
Secondary theme: Fostering Collaborations

Duration
30 mins 
14:50

Refreshment Break

Duration
20 mins 
15:10

Option 1 — What are students here for: An exploratory survey of enrolment drivers

Oral Presentation

Florence Pearce, Ian Fellows & Anna-Karin Graham | Birmingham Newman University

Primary theme: PG Employability
Secondary theme: Measuring Impact 

Duration
30 mins 
15:10

Option 2 — ImperialGraduate School’s strategy to strengthen a healthy research environment for PGRs

Oral Presentation

Magdalena Jara, Victoria Crossley & Laura Lane | Imperial College London

Primary theme: Institutional Strategy
Secondary theme: Measuring Impact 

Duration
30 mins 
15:40

Changeover

Duration
10 mins 
15:50

Hot Topics in Postgraduate Education

Plenary Discussion Session

Duration
40 mins 
16:30

Close Day 1

18:00

Memories of 2012

A guided walking tour of the Queen Elizabeth Olympic Park

Duration
75 mins 
19:15

Pre-Dinner Drinks

Duration
30 mins 
19:45

Conference Dinner

at Barge East, White Post Lane, London E9 5EN 

Duration
120 mins 
09:00

Morning Registration—with refreshments

Duration
15 mins 
09:15

Sir Bob Burgess Memorial Lecture — Title TBC

Keynote Presentation

Professor Doug Cleaver | Sheffield Hallam University & Chair, UKCGE Executive Committee

Duration
40 mins 
09:55

Changeover

Duration
10 mins 
10:05

Option 1 — Doc Talent4EU — An Innovative Approach to Enhancing PhD Employability

Oral Presentation

Gerard Downes | University of Limerick

Primary theme: PG Employability
Secondary theme: Measuring Impact 

Duration
30 mins 
10:05

Option 2 — Wellness impact of PGR students during COVID-19: A comparative analysis between SHU and USP

Oral Presentation

Marjory Cristiany Da Costa Abreu & Jane Wright | Sheffield Hallam University
Lycaena Débora Jarina, Kalinka Branco & Ricardo Marcacini | University of São Paulo

Primary theme: Fostering Collaborations
Secondary theme: Measuring Impact 

Duration
30 mins 
10:05

Option 3 — 20:20 Presentations

Featuring the following presentations:

Duration
30 mins 
  1. A

    Showcasing Postgraduate Research Impact through Seminars

    20:20 Presentation

    Ben Kaube | Cassyni
    Laura Lane | Imperial College London

    Primary theme: Measuring Impact

  2. B

    A student-centred programme for the students’ benefit: the MRC DTP (U. of Southampton-QMUL)

    20:20 Presentation

    Sandrine Willaime-Morawek | University of Southampton
    Katiuscia Bianchi | Queen Mary University of London

    Primary theme: PG Employability
    Secondary theme: Fostering Collaborations 

10:35

Refreshment Break

Duration
20 mins 
10:55

Option 1 — Oral Presentations

Featuring the following presentations:

Duration
70 mins 
  1. A

    10:55 — Reflections on delivering an alternative to the Postgraduate Research Experience Survey (PRES)

    Oral Presentation

    James Lalić | University of Manchester
    Rachel Moody | University of Sheffield

    Primary theme: Measuring Impact
    Secondary theme: Institutional Strategy 

    Duration
    30 mins 
  2. B

    11:35 — Reflecting on Professional Doctoral candidates accounts of impact

    Oral Presentation

    Judie Gannon | Oxford Brookes University

    Primary theme: Measuring Impact
    Secondary theme: PG Employability 

    Duration
    30 mins 
10:55

Option 2 — More bang for your buck: Planning strategically aligned researcher development

Workshop

Joanna Royle | University of Glasgow
Ruth Currie | University of the West of Scotland

Primary theme: Institutional Strategy
Secondary theme: Fostering Collaborations 

Duration
70 mins 
10:55

Option 3 — Equity in Doctoral Education through Partnership and Innovation (EDEPI)

Workshop

Dr Rebekah Smith McGloin & Lauren Russell | Nottingham Trent University
Scott Foster | Liverpool John Moores University

Duration
70 mins 
12:05

Lunch

Duration
60 mins 
13:05

The future scope and direction of postgraduate reference points

Plenary Workshop

Andy Smith & Nick Watmough | Quality Assurance Agency for Higher Education

Primary theme: PG Employability
Secondary theme: Institutional Strategy 

Duration
60 mins 
14:05

Refreshment Break

Duration
20 mins 
14:25

Option 1 — Research Commercialisation for Doctoral Researchers: Current Practice, Future Expectations

Oral Presentation

Paul Roberts | PD+

Primary theme: PG Employability
Secondary theme: Fostering Collaborations 

Duration
30 mins 
14:25

Option 2 — Exploring the Adult Learners’ Transition from the Workplace to Postgraduate Education.

Oral Presentation

Kristyna Campbell | IOE, UCL’s Faculty of Education and Society

Primary theme: Institutional Strategy
Secondary theme: PG Employability 

Duration
30 mins 
14:55

Changeover

Duration
10 mins 
15:05

Option 1 — The Brilliant Club: Impacting institutional research culture and civic engagement

Oral Presentation

Katrina Roberts, Rosa Smith & Madison Kerr | The Brilliant Club

Primary theme: PG Employability
Secondary theme: Measuring Impact 

Duration
30 mins 
15:05

Option 2 — Making the professional doctorate work for part-time-working students: lessons from the Digidoc project

Oral Presentation

Alex Kendall | London Southbank University
Jane O’Connor, Rob Smith, Kate Thomson & Tony Armstrong | Birmingham City University
Trang Nguyen | Ho Chi Minh University of Education
Antuni Wiyarsi | State University Yogyakarta
linhdn Đoàn Nguyệt Linh | Vietnam National University, University of Education
Hanh Lưu Nguyễn Đức | Nguyen Tat Thanh University

Primary theme: Institutional Strategy

Duration
30 mins 
15:35

Changeover

Duration
10 mins 
15:45

Conference Summary

Closing Plenary Session

Duration
15 mins 
16:00

Close & Departure

General Election 2024

It was recently announced that there will be a General Election in the UK on 4th July, this coincides with the opening day of the conference. The Council are keen to ensure that no-one misses their opportunity to vote due to them attending the conference, and would encourage conference attendees to refer to the government’s advice on postal voting.

Inclusivity at UKCGE Events

Everyone involved in the conference should be able to enjoy it and benefit from attending, whether they are an organiser, supporter, presenter or audience member. Those who are most affected by prejudice, micro-aggressions or abuse of power are often those who face other systemic barriers relating to their race, ethnicity, class, sexuality, gender or (mental) health. 

Ahead of the conference, we are asking everyone involved to think about how to promote inclusivity, and to play their role in actioning change. We want a conference which is safer, more accessible, more inclusive, and convivial, not just for those who already experience these spaces as comfortable or welcoming, but for everyone. We all have a role to play in challenging and changing the environment around supporting access for all. Participation in the conference is conditional on behaving in accordance with UKCGE Equality, Diversity and Inclusion ethos in ways that are fair, collegiate, caring, equitable, inclusive, respectful, non-exploitative and anti-discriminatory.

Accommodation

UCL East is loctaed within the Queen Elizabeth Olympic Park. There are a number of hotels within walking distance of the venue — these include hotels within Stratford, as well as those in and round the Westfield Shopping Centre.
A maps of local hotels can be found here.

Book Your Place

Check your institution to see if you’re eligible for a member rate